Veelgestelde Vragen

ALGEMEEN

1. Wat is TalentTroupe?

TalentTroupe is een online matching tool waar 25 (nieuwe) artiesten op een laagdrempelige manier hun eigen voorstelling presenteren aan programmeurs van theaters, festivals en/of evenementen. Door middel van een heldere zoekfunctie koppelt TalentTroupe hun aanbod aan de zoekvraag van de theaterprogrammeur. De organisatie achter TalentTroupe is Stichting TapasTheater. TalentTroupe heeft net als TapasTheater geen winstoogmerk en is kosteloos voor zowel artiesten als programmeurs.

2. Voor wie is Talenttroupe?

TalentTroupe is speciaal ontwikkeld voor programmeurs van theaters, festivals en evenementen die wél (nieuw) talent willen programmeren, maar geen toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke voorstellingen en artiesten. TalentTroupe biedt een tool om op eenvoudige wijze voorstellingen te vinden die passen bij hun zoekvraag. Programmeurs kunnen via TalentTroupe een voorselectie maken door te filteren op genre, thema, mood, taal en roots van de betreffende artiest. Bij interesse kan rechtstreeks contact met de artiest(en) opgenomen worden via een formulier. Ook kunnen programmeurs bij het team van TapasTheater terecht voor additionele informatie, ervaringen en aanbevelingen. Onder programmeur verstaan we overigens iedereen die een artiest wilt boeken voor een zakelijke- of privéaangelegenheid.

Daarnaast is TalentTroupe voor artiesten opgericht die op deze manier in contact komen met programmeurs buiten hun eigen netwerk, meer speelbeurten kunnen maken en daar inkomsten mee kunnen verdienen maar ook zichzelf en hun voorstelling kunnen (door)ontwikkelen. Door meer te spelen vergroten ze hun naamsbekendheid en krijgen ze de kans een nieuw publiek aan zich te binden.

3. Wie bepaalt of je in TalentTroupe opgenomen wordt?

De selectie van de voorstellingen wordt bepaald op basis van onderstaande selectiecriteria:
A. Ten eerste hebben de artiesten en hun voorstellingen twee selectierondes overleefd die
horen bij het verkrijgen van een speelplek in TapasTheater, te weten een uitgebreide inschrijving plus pitchronde;
B. TalentTroupe-voorstellingen zijn ingespeeld; dat wil zeggen dat iedere voorstelling
minimaal dertig keer is gespeeld voor publiek, in TapasTheater en/of op andere
speellocaties;
C. De voorstelling is positief beoordeeld door de selectiecommissie van TapasTheater. De
leden van de commissie hebben elk hun eigen expertise in de theatersector waardoor zij
op basis van eerdere ervaringen kunnen inschatten hoe de voorstelling (en artiest) uit zal pakken in een andere setting in bijvoorbeeld een grotere zaal of tijdens een festival;
D. De voorstelling heeft een positieve publieksbeoordeling door bezoekers van
TapasTheater ontvangen. Dit wordt gemeten door een publieksenquête en door reacties
na afloop van de voorstelling;
E. De voorstellingen zijn laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek.

4. Waarom is TalentTroupe in het leven geroepen?

Het is hoogtijd voor vernieuwing in de manier waarop vraag (naar nieuwe artiesten) en aanbod elkaar vinden binnen de podiumkunsten. Nieuwe theatermakers zijn vaak (nog) niet verbonden aan een impresariaat en zijn daardoor beperkt zichtbaar voor programmeurs. Een vicieuze cirkel ontstaat: je wordt pas geprogrammeerd als je bekender bent, maar je kunt pas bekender worden als je geprogrammeerd wordt.

5. Welke organisatie zit achter TalentTroupe?

De organisatie achter TalentTroupe is Stichting TapasTheater. TapasTheater in Amsterdam is enerzijds een theater waar publiek per avond kan kiezen uit 3 verschillende korte voorstellingen van 20 minuten die spelen in theaterzaaltjes in het souterrain en zelf beslist of ze voor, tussen en na de shows dineren en/of borrelen in de foyer op de begane grond.

Anderzijds biedt Stichting TapasTheater een oplossing voor (nieuwe) theatermakers die wél aanbod hebben, maar geen betaalbare speelplek kunnen vinden. TapasTheater biedt een gratis podium waar artiesten in korte tijd veel vlieguren kunnen maken. Hierdoor fungeert TapasTheater als springplank voor nieuw talent en is daarnaast ook een plek waar gevestigde namen een andere kant van zichzelf kunnen laten zien. TapasTheater is opgericht in het najaar van 2018 en begeleidt/stimuleert circa 60 theatermakers bij hun (cultureel) ondernemerschap.

Programmeurs weten steeds meer de weg naar TapasTheater te vinden voor het scouten van nieuwe theaterartiesten. Door middel van TalentTroupe brengen we vraag en aanbod via een professionele tool bij elkaar en verbeteren we de programmeringskansen voor nieuwe theatermakers. Programmeurs kunnen TalentTroupe raadplegen op het moment dat het hen uitkomt en rechtstreeks in contact treden met de artiest. TapasTheater is beschikbaar voor additionele informatie, ervaringen en aanbevelingen.

6. Wat is de rol van TapasTheater?

TalentTroupe is een initiatief van TapasTheater; deze stichting beheert het aanbod en de website. TapasTheater is het eerste aanspreekpunt voor zowel programmeurs als artiesten bij vragen, opmerkingen en onduidelijkheden.
Alle artiesten die opgenomen zijn in TalentTroupe hebben hun voorstellingen onder meer tientallen keren bij TapasTheater gespeeld en zijn vervolgens door de artistieke commissie van TapasTheater voor TalentTroupe geselecteerd op basis van artistieke kwaliteit, toegankelijkheid en publieksenthousiasme. TapasTheater werkt voor TalentTroupe samen met relevante partijen uit de theatersector.

VOOR DE ARTIEST

1. Welke voorstellingen worden gepresenteerd via talenttroupe?

Alle 25 artiesten die opgenomen zijn in TalentTroupe zijn werkzaam als professional, hebben hun voorstellingen onder meer tientallen keren bij TapasTheater gespeeld en zijn vervolgens door de artistieke commissie van TapasTheater voor TalentTroupe geselecteerd op basis van artistieke kwaliteit, toegankelijkheid en publieksenthousiasme. Alle aangeboden voorstellingen zijn kant en klaar; het zijn geen ‘voorstellingen in ontwikkeling’.

2. Moet je bij TapasTheater hebben gespeeld om in TalentTroupe te komen?

Ja, TalentTroupe staat achter de kwaliteit en brede inzetbaarheid van de voorstellingen die die we presenteren. Alle voorstellingen die op TalentTroupe te vinden zijn, waren eerder geprogrammeerd in TapasTheater waardoor alle artiesten/voorstellingen bekend zijn bij het team van TapasTheater.

3. Wie bepaalt of je in TalentTroupe opgenomen wordt?

De selectie van de voorstellingen wordt bepaald op basis van onderstaande selectiecriteria:
A. Ten eerste hebben de artiesten en hun voorstelling twee selectierondes overleefd die
horen bij een speelplek in TapasTheater, te weten een uitgebreide inschrijving plus pitch.
B. TalentTroupe-voorstellingen zijn ingespeeld; dat wil zeggen dat iedere voorstelling
minimaal dertig keer is gespeeld voor publiek, in TapasTheater en/of op andere
speellocaties.
C. De voorstelling is positief beoordeeld door de selectiecommissie van TapasTheater. De
leden van de commissie hebben elk hun eigen expertise in de theatersector waardoor zij
op basis van eerdere ervaringen kunnen inschatten hoe de voorstelling uit zal pakken in
een andere setting dan TapasTheater in bijvoorbeeld een grotere zaal of tijdens een
festival.
D. De voorstelling heeft een positieve publieksbeoordeling door bezoekers van
TapasTheater ontvangen. Dit wordt gemeten door een publieksenquête en door reacties
na afloop van de voorstelling.
E. De voorstellingen zijn laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek.

4. Wat wordt er van de artiesten in TalentTroupe verwacht?

Wanneer een artiest is geselecteerd voor TalentTroupe, wordt het volgende van ze verwacht;
– Ze zijn bereid om alert te reageren op nieuwe aanvragen en streven ernaar binnen 48 uur te reageren op een aanvraag en mee te denken met de (on)mogelijkheden van de programmeur;
– Ze staan open voor nieuwe samenwerkingen en zijn bereid om de desbetreffende
voorstelling te spelen op verschillende locaties in Nederland;
– Ze hebben toegang tot alle benodigdheden (zoals decor, gebruiksrecht, etc) van hun voorstelling en/of kunnen snel schakelen om dit mogelijk te maken.
– Je staat open voor nieuwe samenwerkingen en bent bereid om de desbetreffende
voorstelling te spelen op verschillende locaties in Nederland.
– Je hebt toegang tot alle benodigdheden van de voorstelling. Jij draagt zorg voor alle
materialen en logistiek richting de speellocatie. Je kan snel schakelen om dit mogelijk te
maken.

5. Hoe lang staat een voorstelling op TalentTroupe?

Artiesten en hun voorstelling staan 12 maanden op TalentTroupe, daarna krijgen nieuwe artiesten de mogelijkheid om zich te presenteren. Indien een artiest korter op TalentTroupe wilt staan – bijvoorbeeld in verband met andere projecten – kan dat in overleg met TapasTheater. In het geval van het niet nakomen van afspraken, kan TalentTroupe eenzijdig besluiten de samenwerking eerder te beëindigen. TalentTroupe kan echter óók besluiten artiesten na 12 maanden te verlengen.

6. Wat kost het gebruik van TalentTroupe voor de artiest?

Wanneer je bent geselecteerd om via TalentTroupe gepresenteerd te worden, is dat gratis voor de artiest. Er wordt van je verwacht dat je actief betrokken bent bij TalentTroupe door het tijdig aanleveren van de benodigde gegevens en alerte communicatie richting programmeurs bij een mogelijke boeking. Het is niet mogelijk om een plek op de website van TalentTroupe te kopen.

VOOR DE PROGRAMMEUR

1. Waarom zou ik een voorstelling boeken via TalentTroupe?

TalentTroupe is speciaal ontwikkeld voor programmeurs van theaters, festivals en evenementen die wél (nieuw) talent willen programmeren, maar zelf geen (of onvoldoende) toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke voorstellingen en dito artiesten. Via TalentTroupe kunnen zij op eenvoudige wijze voorstellingen vinden die aansluiten bij hun zoekvraag. TalentTroupe biedt een grote diversiteit aan voorstellingen in allerlei genres, thema’s en sferen aan.

De organisatie achter TalentTroupe, TapasTheater, beschikt over een groot netwerk van professionele (nieuwe) artiesten en heeft inmiddels veel ervaring met het programmeren van laagdrempelige en toegankelijke voorstellingen voor een breed publiek. Alle aangeboden voorstellingen zijn kant en klaar; het zijn geen ‘voorstellingen in ontwikkeling’. Bovendien zijn alle voorstellingen minimaal 30 keer gespeeld en zijn de professionele artiesten daarmee gegarandeerd ingespeeld.

2. Hoe weet ik of ik daadwerkelijk kwalitatief hoogwaardige voorstellingen programmeer als ik gebruik maak van TalentTroupe?

De kwaliteit van de voorstelling wordt beoordeeld op een aantal facetten, namelijk;
A. De selectie van de voorstellingen wordt gedaan door leden van de selectiecommissie van TapasTheater. Zij hebben elk hun eigen expertise binnen de theatersector waardoor zij op basis van eerdere ervaringen kunnen inschatten hoe de voorstelling uit zal pakken in een andere setting en daarmee of deze geschikt is voor een plek op TalentTroupe. Daarnaast hebben alle voorstellingen een positieve publieksbeoordeling ontvangen van bezoekers van
TapasTheater. Dit wordt gemeten door een publieksenquête en door reacties na afloop van
de voorstelling;
B. Professionele artiesten: Alle artiesten in de TalentTroupe hebben een afgeronde
kunstvakopleiding of een aantal jaar relevante professionele ervaring opgedaan;
C. Toegankelijkheid voorstelling: Alle voorstellingen op TalentTroupe zijn toegankelijk voor een breed publiek. Dit wordt mede getoetst door de publieksreacties in TapasTheater en de beoordeling van minimaal één lid uit de selectiecommissie;
D. Behoud van kwaliteit: De voorstellingen op TalentTroupe worden voor bepaalde tijd (1 jaar) gepresenteerd om de relevantie te kunnen waarborgen. Na afloop van deze periode wordt geëvalueerd met de artiest of een verlenging van de TalentTroupe periode wenselijk is. Hierbij worden ook reacties meengenomen van programmeurs die de betreffende artiest dat jaar geboekt hebben.

3. Hoe werkt het als ik meerdere voorstellingen wil boeken?

Als je meerdere voorstellingen wilt boeken via TalentTroupe, dien je per artiest een
contactformulier in te vullen. Elk formulier is namelijk gekoppeld aan één artiest.

4. Kan ik advies krijgen over mijn gelegenheid, doelgroep en de voorstellingen die daarvoor geschikt zijn?

Dat kan zeker, TapasTheater heeft sinds 2018 ervaring opgedaan in het programmeren van voorstellingen, zowel in ons eigen theater, als voor externe partijen bij festivals, evenementen, congressen of privé-gelegenheden. Ons team denkt dan ook graag mee om de perfecte match te vinden. Neem contact op via mail@talenttroupe.nl.

5. Wanneer zijn er nieuwe voorstellingen op TalentTroupe te vinden?

Artiesten blijven met hun voorstelling een jaar onderdeel van TalentTroupe, waarna de plek in principe weer vrijkomt voor een nieuwe artiest (of dezelfde artiest met een nieuwe voorstelling). Op deze manier kunnen we zo veel mogelijk veelbelovende artiesten gebruik laten maken van het podium dat TalentTroupe biedt. TapasTheater heeft echter het recht een artiest/voorstelling langer te laten staan dan wel eerder te vervangen, mochten daar goede redenen voor zijn.

6. Wat kost het gebruik van TalentTroupe voor de programmeur?

Het gebruik van de online matchingtool TalentTroupe is op dit moment helemaal gratis. Echter gaan we ervan uit dat zodra je een artiest met voorstelling boekt je een marktconforme vergoeding beschikbaar stelt, waarbij een aantal zaken van belang zijn, zoals;
– Het aantal keer dat de voorstelling gespeeld wordt;
– Reistijd en reiskostenvergoeding;
– Zaken als techniek en catering.
Wij adviseren een vergoeding van minimaal €250,- excl btw en excl reiskostenvergoeding per
dagdeel, maar de vergoeding wordt definitief afgestemd met de artiest.

Ik heb een andere vraag, wie kan ik hiervoor benaderen?

Mail ons via mail@talenttroupe.nl  en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.